Eerste keus leder

Autobekleding Meco - LederkwaliteitMeco Autobekleding uit Tongeren is gespecialiseerd in lederen interieurs in een 30-tal kleuren. Er wordt enkel gewerkt met kwaliteitsleder dat bestand is tegen externe factoren die de duurzaamheid kunnen aantasten.

Alle autoledertypes worden aan strenge testen onderworpen rond:

  1. lichtbestendigheid
  2. plooibestendigheid door herhaalde plooibewegingen (met behulp van een "flexometer", zowel in natte als in droge toestand)
  3. scheurbestendigheid
  4. rekbestendigheid
  5. sterkte van de afdeklaag
  6. weerstand tegen wrijving
    (zowel in natte als droge toestand)
  7. weerstand tegen zweet (aciditeitstest)

In Duitsland is enkel de Gerberschule (looiersschool) van Reutlingen gemachtigd als controle-instituut voor kwaliteitscontroles.

Hoe ontstaat het leder?

De ruwe huid wordt niet in haar natuurlijke vorm verwerkt als uitgangsmateriaal voor autoleder, maar over de gehele oppervlakte in twee delen gespleten. Zo ontstaat nerfsplit en vleessplit. Het nerfsplit, het deel van de huid waarop het haar groeide, heeft een dichte en stevige structuur en vormt de basis voor alle gladde ledersoorten en licht gepolijst nubuckleder. Het vleessplit, de onderlaag van de huid, wordt verwerkt tot splitleder, ruwleder of technisch leder.

Puur anilineleder

Puur anilineleder wordt vervaardigd uit de beste ruwe huiden. Deze techniek wordt soms ook toegepast op “sauvage”-huiden of andere types die een interessante “nerf” hebben. Dit leder is heel soepel omdat het geen afdek-beschermlaag heeft aan de oppervlakte. Het is ook uiterst gevoelig en kwetsbaar voor externe factoren.

Bij “aniline-verving”, dringt de kleurstof diep in het leder in en behoudt de oppervlakte haar natuurlijke uitstraling. Op bankstellen met grote lederen oppervlakten zorgen de natuurlijke tinten voor een sterk “wolk-effect”. Voor één salon worden 7 tot 8 huiden gebruikt en zijn er lichte nuances in tinten mogelijk.

Semi-anilineleder

De bereiding van een semi-anilineleder moet aan hoge technische eisen voldoen. Hierbij moeten de zachtheid, het natuurlijk uitzicht en de positieve eigenschappen behouden worden en moet er een duurzaam natuurproduct worden gecreëerd. De kleuring met anilineverf vindt plaats in vaten en de afwerking gebeurt met organische pigmenten. Het leer is beschermd tegen vuil, omgevingsinvloeden en veroudering en is gelijkmatig van kleur.

Gedekt leder

Voor deze leersoort worden huiden gebruikt met lagere kwaliteitsvereisten. De nerfzijde wordt voorzien van een deklaag die meestal bestaat uit organische kleurstoffen. Om fouten in het leer te corrigeren wordt de bovenlaag eerst gepolijst, waarna er een kunstmatig nerfpatroon op wordt aangebracht. Gedekt leer heeft goede gebruikseigenschappen en hoge lichtechtheidswaarden, maar is niet zo soepel en "ademt" minder.

Wilt u graag meer weten over ons leder?
Kom langs in onze zaak en ontdek de mogelijkheden. U vindt onze gegevens op de contactpagina.